Vesti iz oblasti zdravlja

15.01.2021.
Mnogi pokazatelji govore da je situacija sa koronavirusom dosta bolja. Smanjuje se broj zaraženih i preminulih, broj onih kojima je potrebno bolničko lečenje u ravnoteži je sa brojem onih koji se uspešno oporavljaju. Iz kovid sistema izlaze banjska lečilišta, Institut za reumatologiju i Institut za ortopediju "Banjica"… Situacija je ipak, i dalje veoma ozbiljna i trebaće još mnogo vremena da se normalizuje. Najbolje to znaju ono koji su od početka epidemije u tkz. crvenoj zoni i imaju ogromno iskustvo sa koronavirusom.

15.01.2021.
Oni koji su se odlučili da se vakcinišu Fajzer/Biontekovom vakcinom već znaju da se ona sprovodi samo kod osoba starijih od 16 godina i da su potrebne dve doze u razmaku od 21 dana. Imunitet protiv virusa treba da steknu 7 dana od primene druge doze. A kako sam proces aplikacije vakcine koja se proizvodi u Belgiji izgleda znaju samo oni koji su to iskustvo doživeli danas, pa u nameri da vam približimo to, dajemo uputstvo Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

15.01.2021.
Jedna od dve mutacije kovida 19 otkrivene u Brazilu već je potvrđena u Velikoj Britaniji, izjavila je za Gardijan Vendi Barkli, vodeći britanski virusolog.

15.01.2021.
Vakcinacija prvih 1.000 građana, starijih od 75 godina, koji su se prijavili preko portala eUprava, počela je danas u Beogradu.

15.01.2021.
Da li vakcine mogu negativno da utiču na reproduktivno zdravlje? Mnogo mladih plaši se da primi vakcinu protiv korone upravo zbog tog straha. Zbog čega je prošle godine kod nas rođeno manje beba nego za vreme oba svetska rata, i bombardovanja?