Vesti iz oblasti zdravlja

04.12.2021.
Vodeći zdravstveni stručnjaci u Izraelu saopštili su dobru vest za potpuno vakcinisane - svi koji su u poslednjih šest meseci primili dve doze ili buster dozu zaštićeni su od omikrona.

04.12.2021.
Istraživači širom sveta počeli su da proučavaju omikron, pitajući se da li se širi lakše od delte, izaziva li više smrtnih slučajeva i zahteva li nove vakcine. Svetske vlade su odgovorile na otkriće brzim zabranama letova iz celog južnog regiona Afrike, a glavne vesti u međunarodnim medijima bili su upozoravajući izveštaji o novom "južnoafričkom soju".

04.12.2021.
FFP2 maske pružaju veoma visok stepen zaštite od infekcije pod uslovom da se pravilno nose, prema studiji Instituta Maks Plank u Getingenu objavljenoj u subotu.

04.12.2021.
U okviru naučne studije, koja je nedavno objavljena u časopisu European Heart Journal, tim međunarodnih istraživača proučavao je više od 13.000 pacijenata u 32 zemlje, koji su pretrpeli moždani udar.

04.12.2021.
Stanovnici Srbije se razlikuju od drugih žitelja Evrope zato što imaju varijantu gena koja se kod njih pojavljuje mnogo češće, pokazala su najnovija istraživanja Instituta za nuklearne nauke Vinča. Interesantno je da se protein koji proizvodi taj gen naziva Serb.