Vesti iz oblasti zdravlja

26.09.2021.
Prvo istraživanje delta soja koronavirusa, koji je trenutno prisutan u Srbiji, potrdilo je dve činjenice. Da, i vakcinisani se razboljevaju. Međutim, razlika između imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu je drastična i to baš gde je i najbitnije - odlazak u bolnicu i broju onih koji su dospeli na intezivnu negu.

26.09.2021.
Iako broj vakcinisanih osoba raste, neki problemi i dalje ostaju nerešeni. Jedan od tih problema je produženi kovid, koji pogađa svaku petu osobu koja se oporavlja od koronavirusa.

26.09.2021.
Umesto laboranata, krvnu sliku će ubuduće da analiziraju laseri. Primenom savremenih tehnika laserske mikroskopije, analize crvenih krvnih zrnaca će se raditi bez korišćenja agenasa, koji se primenjuju kod tradicionalnih biohemijskih analiza u laboratoriji.

26.09.2021.
SARS-CoV-2 je definitivno drugačiji, i neuporediv sa drugim, opasnim mikroorganizmima iz te vrste, kao što su marburg, virus ebole ili variole vere.

25.09.2021.
Osobe obolele od karcinoma imaju primerene, zaštitne imune odgovore na vakcine protiv kovida 19, a da pritom nemaju više nuspojava u odnosu na opštu populaciju, saopštilo je pet odvojenih naučnih timova na evropskom onkološkom sastanku ove nedelje.