Vesti iz oblasti zdravlja

25.09.2021.
Međunarodna grupa od 13 naučnika objavila je saopštenje u kom se poziva zdravstvena zajednica da pažljivo razmotri upotrebu acetaminofena (APAP), poznatijeg kao paracetamol, tokom trudnoće sve dok se lekovi protiv bolova ne ispitaju na mogući uticaj na razvoj fetusa u materici.

25.09.2021.
Nova saznanja u vezi sa kovidom pokazuju da i deca nakon što preleže ovu infekciju mogu da imaju neurološke posledice. Istraživanje sprovedeno u Londonskoj dečjoj bolnici pokazalo je da se kod gotovo polovine mališana i tinejdžera posle kovida ispoljio multisistemski inflamatorni sindrom, čije su najteže posledice pad krvnog pritiska i pojava neuroloških tegoba.

25.09.2021.
Bračni par Keli bio je uključen u razvoj onoga što bi moglo da bude nova šansa u borbi protiv kovida - kratkoročni režim dnevnih tableta koje napadaju virus ubrzo nakon uspostavljanja dijagnoze i verovatno sprečavaju razvoj simptoma .

24.09.2021.
Polovinom oktobra u Srbiji počinje vakcinacija protiv sezonskog virusa gripa, a za te potrebe Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) sklopio je ugovore za nabavku skoro 500.000 doza vakcina.

24.09.2021.
Još jedno istraživanje je pokazalo da bi vakcina Moderna mogla biti delotvornija u borbi protiv kovida 19 nego Fajzerova.