Vesti iz oblasti zdravlja

24.02.2021.
Prema zvaničnim statističkim podacima, u prvoj polovini 2020. godine u domovima zdravlja ostvareno je za petinu manje usluga nego u istom periodu prethodne godine. Od aprila do juna, u poređenju sa prvim kvartalom, dostupnost svih usluga je smanjena skoro za trećinu. Na sajtu RFZO postoji evidencija liste čekanja, ali se ona odnosi samo na posebne hirurške zahvate na koje se čeka od šest meseci do godinu i po.

23.02.2021.
Paradoks da raste broj vakcinisanih uporedo sa brojem obolelih od koronavirusa rezultat je toga što smo se kao nacija opustili, a za takvo nešto je, smatra Marija Gnjatović, iz Instituta za primenu nuklearne energije, još rano.

23.02.2021.
Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, ukazao je na to kakvo mleko i kafu pijemo, kao i na to šta je najbolje prvo popiti ujutru.

23.02.2021.
Master-plan - nacrt plana za optimizaciju mreže zdravstvene zaštite o kome se do juče diskutovalo, predviđa ozbiljne promene u zdravstvenom sistemu Srbije, pa tako bi Beograd u narednih 15 godina trebalo da dobije 5 urgentnih centara, u čitavoj Srbiji manji domovi zdravlja bili bi pripojeni jednom većem, a on bi dobio novo ime, pojedini gradovi bi dobili službe hitne pomoći, transfuziološke službe, a pacijenti bi pomoć mogli da potraže i u ustanovama van svog okruga.

23.02.2021.
Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek očekuje da će krajem juna Srbija biti blizu kolektivnog imuniteta što se tiče koronavirusa i da će do tada biti vakcinisano oko 2,5 miliona stanovnika.